U bent hier

Uitleg over het darmonderzoek

Een coloscopie is het bekijken van de binnenzijde van de dikke darm met een kleine camera, bevestigd op de top van een soepel buisvormig toestel, de endoscoop. Het is de gouden standaard voor het opsporen van aandoeningen van de dikke darm. Tijdens het onderzoek kunnen doorheen de endoscoop instrumenten ingebracht worden om kleine stukjes weefsel weg te nemen voor microscopisch onderzoek of om poliepen te verwijderen.

Om alle delen van de darm goed te kunnen inspecteren moet deze volledig gereinigd zijn. Dit bekomt men door het volgen van enkele voedingstips en het drinken van een darmspoelvloeistof in de late namiddag op de dag vóór het onderzoek en in de ochtend van de dag van het onderzoek.

De endoscopisch darmonderzoek wordt best verdragen onder lichte verdoving (Diprivan® of propofol roesje). Gemiddeld duurt het onderzoek 15 tot 45 minuten. Na het onderzoek ontwaakt u verder in het daghospitaal, waar u zich kan verfrissen en een vieruurtje kan nuttigen. Nadat uw arts uitleg over de bevindingen van het onderzoek heeft gegeven, kan u terug naar huis.

Een coloscopie heeft een heel beperkte kans op verwikkelingen. Hoewel er zoveel mogelijk voorzorgen worden genomen, kan geen enkele arts succes garanderen of verwikkelingen uitsluiten. Risico’s op bloeding of perforatie komen zeldzaam voor bij endoscopische instrumentele behandeling en kunnen soms aanleiding geven tot een heelkundige tussenkomst.

De  endoscopen worden na ieder gebruik volautomatisch gewassen en gedesinfecteerd met perazijnzuur in Wassenburg toestellen ( www.wassenburg.nl ). Kleinere instrumenten worden na gebruik weggeworpen.

Is deze uitleg u voldoende duidelijk en wenst u een electronische afspraak te maken voor een darmonderzoek?  Ga dan verder naar "Maak een afspraak".  U kan ook de artsen persoonlijk raadplegen voor het onderzoek, mocht u dit wensen of bijkomende vragen hebben. Een afspraak kan u maken op 09 224 87 90.